Manaka

Dr. Yoshio Manaka (1911-1989), een van de meest vooruitstrevende Japanse doktoren van de twintigste eeuw, combineerde de reguliere geneeskunde met acupunctuur. Hij bouwde een grote klinische ervaring op, verwierf een grondige kennis van Chinese theorie├źn en leidde talloze onderzoeken. Zijn streven was om tot de essentie van de acupunctuur te komen.

Dragoon, tekening door Y. Manaka
Dragoon, tekening door Y. Manaka

Tijdens zijn werk in een brandwondencentrum ontdekte hij dat het
genezingsproces van een brandwond versneld kan worden met behulp van een speciale draad; met deze draad kunnen ionen op de plek van de wond ‘weggepompt’ worden naar een verafgelegen plek op het lichaam. Met gebruikmaking van deze zgn. ion pumping cords, die hij zelf ontwierp, ontwikkelde hij een geheel eigen behandelmethode. Deze methode is zeer doeltreffend gebleken bij de behandeling van de meest uiteenlopende symptomen en ziektebeelden. De belangrijkste diagnosetechniek is een diepe palpatie (aanraking) van de buik.

Kenmerkend voor de methode is het volgende vier-stappenplan:

  1. Na het vaststellen van de disbalans (het ‘patroon’) worden er dunne naalden ingezet, die met elkaar worden verbonden door de ion pumping cords. De cords blijven ongeveer tien minuten zitten, waarna het resultaat getest wordt door palpatie van de buik.
  1. Er worden enkele punten op de rug geprikt, waarbij moxa (gedroogde bijvoet) op de naalden wordt aangebracht en aangestoken. De warmte die op deze manier ontstaat, dringt diep door in de rug en geeft een buitengewoon ontspannend en prettig gevoel.
  1. Er worden zgn. sotai-oefeningen gedaan. Dit zijn eenvoudige oefeningen die een betere structurele balans in het lichaam bewerkstelligen.
  1. Nadat de algemene balans verbeterd is, wordt er aan symptoombestrijding gewerkt. Daarbij hammer-manaka-copykan er een breed scala aan methodes en instrumenten gebruikt worden, zoals verblijfsnaalden (zeer kleine naalden die langere tijd blijven zitten), moxa, de zgn. manakahamer en andere.