Diagnostiek

Net als bij een reguliere arts  is een uitgebreid gesprek, de anamnese, onderdeel van de diagnose. Daarnaast let een acupuncturist op audiovisuele informatie, zoals een  ongewone klank van de stem of een afwijkende kleur van de huid. Soms wordt de patiënt gevraagd om de tong te laten zien. De tong is een orgaan die de staat van de gezondheid zichtbaar weergeeft.

manaka-abdomen
Een van de abdominale ‘patronen’ van Manaka diagnose

Ook palpatie (aanraking) is belangrijk bij het vaststellen van de diagnose. Er wordt gepalpeerd langs de meridianen, de energiebanen die de verschillende acupunctuurpunten met elkaar verbinden. Daarbij wordt informatie verzameld over de conditie van de huid, zoals de temperatuur, de tonus en de drukgevoeligheid.  Palpatie van het abdomen (de buik) en het voelen van de kwaliteit van de pols (diepte, sterkte, snelheid etc.) geeft informatie over de balans/disbalans tussen de verschillende orgaansystemen.

Bij de ene stijl van acupunctuur staan sommige diagnostische vaardigheden centraler dan bij de andere stijl. De klassieke Chinese acupunctuur maakt bijvoorbeeld veel gebruik van tongdiagnostiek, terwijl de stijl van Dr. Y. Manaka zich meer op het abdomen richt. De Toyoharimethode hecht het grootste belang aan de polsdiagnostiek.